Gaudí minden épülete egy-egy csodavilág: a természetből kölcsönzött formák, az egyedi anyaghasználat, a kézműves csempék és mozaikok alkalmazása időről időre elvarázsolja a látogatókat!

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet, rövid nevén Antoni Gaudí 20. századi katalán építész, Spanyolország emblematikus művésze.

Korai terveiben jellemzőek a mór, majd a gótikus és az arab-perzsa elemek, ám jellemzően az organikus építészet képviselője. Egy stílust alkotott melyet a szakírók„katalán modernizmusnak” neveznek.

Legtöbb épületéhez saját kezűleg készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat, sőt a díszes csempéket is.

Legismertebb alkotása a Sagrada Família (Szent Család) templom. A keleti szárny 1891 és 1900 között, a nyugati szárny már a művész halála után, 1954 és 1985 között épült. Ma is épülő tornyai közül a legmagasabb -az eredeti tervek szerint- 170 méteres lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Színes, harsány, modern - bemutatjuk Karim Rashid világhírű tervező otthonát

Lakóházakat, lakótelepeket is előszeretettel épített. Híres barcelonai alkotásai a Casa Battlo lakóház és a Park Güell lakópark, melyek mint egy- egy kis oázis bújnak meg a város szívében.

Ahogyan a 20. század embere sem értette meg és fogadta be az organikus építészetet, úgy a Sagrada Familia is a jövő temploma lesz- folytonos építésével újabb és újabb formák, dimenziók tárulnak fel a nézőközönség és az építészek számára.

Gaudí megfogalmazásában: „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.”

EZ IS ÉRDEKELHET:  Luxus üvegház – hihetetlen kilátás és rendkívüli luxus Los Angeles-ben

Véleménye szerint az építészet által közelebb kerülhetünk a szakrális erőkhöz, vagy akár a természet körforgásához.

Egy biztos: az építményeit elnézve minden bizonnyal csodálattal adózunk az emberi kreativitásnak és a természet kincseinek egyaránt!

1. Casa Battlo, Barcelona

ga1 gacasa2 gacasa3 gacasa5

2. Park Güell

park güell1 pk2 pk3 p4 p5

3. Sagrada Familia

sf1 sf2

sf3

sf4 sf5

Forrás: Flickr, Acanadianfoodie, Candyfuture, Kelseydesign, Barcelonafullhd, Ytravelblog, Meherbabatravel, Diariodesign, Wikipédia

Tetszett ?

Iratkozz fel legfrissebb lakberendezési és dizájn híreinkre most!

Küldünk még!

Köszi!

HAGYJ ÜZENETET

Írd meg a hozzászólásod
Kérjük add meg a neved