Start Trend Divat Mit visel a sikeres férfi?

Mit visel a sikeres férfi?

A kérdésre valószínűleg csípőből érkezik a válasz: öltönyt. Az öltöny, mint az üzleti/pénzügyi/hivatali dress code, valamint a nemesség és a felső-középosztály klasszikusa kiirthatatlanul beírta magát a férfidivatba. Annak, hogy a sikert és ezzel együtt az anyagi sikert is az öltönyös férfiakhoz kötjük, valószínűleg az az oka, hogy jellemzően a fentebbi területek azok, ahonnan a tizenkilencedik-huszadik század fordulójának első iparmágnásai és milliomosai/milliárdosai kikerültek, származásuktól függetlenül. Az újgazdag amerikai bankár, bánya- vagy kiadó-tulajdonos is ugyanúgy öltönyt hordott, mint az angol gróf, aki a családfáját vissza tudta vezetni Hódító Vilmosig. A sikeres férfi tehát öltönyt visel, ez nem is vitás, súlyosabb kérdés, hogy milyet? És vajon tényleg sikeres, vagy csak annak látszik?

A sikeres férfi öltönye

Mit visel a sikeres férfi?

Azok az idők már régen elmúltak, amikor egy férfi nem ment ki az utcára kalap nélkül, ám az öltöny ennél szilárdabban tartja magát.

- Hirdetés -

Voltaképpen nagyon nehéz első látásra megkülönböztetni egymástól az öltönyt hordó férfiakat:

  • Azt, aki szinte beleszületett a frakkba.
  • Azt, aki életében először öltött zsakettet egy barátja esküvőjére, és úgy kellett rábeszélni, hogy a tornacipő helyett vegyen már fel egy normális, alkalmi cipőt.
  • Azt az üzletembert, aki tényleg a semmiből verekedte fel magát a csúcsra, rengeteg áldozat árán, és az első szmokingját még mindig a gardróbban őrzi, hogy emlékeztesse magát arra, honnan érkezett.

Az öltöny típusai

Mit visel a sikeres férfi?

Az öltöny, mint viselet mindig elegáns, ám a különböző alkalmakhoz más és más öltönyt illik/szokás viselni.

Semi-formal

Ez az az öltöny, ami az elegancia netovábbja. Sötét, egyszerű, stílusos, minőségi alapanyag, félúton a szmoking és az üzleti öltözet között, és minél kevesebb a faxni, annál nagyobb a mögötte álló/sejtett siker.

Casual

A casual különösebb megkötések nélküli, lazább, hétköznapi viselet, mely színben és stílusban harmonizáló zakó, ing és nadrág együttese. A farmer hagyományosan nem megengedett, de az egyre kevésbé szigorúbb trend szerint még belefér a smart casual dress code-ba. Zakó helyett hordhatunk szvettert, a szandál azonban kizárt, a mokasszin viszont megengedett, ami akár mezítláb, vagy bokazoknival is hordható. Kitűnően fel lehet dobni a szettet egy felöltővel így az elegancia oltárán is áldoztunk.

Business attire

- Hirdetés -

Sötét, egyszínű, mellényes öltöny nyakkendővel, minőségi gyapjú vagy vászon alapanyagból. Az ing normál galléros, világos színű, és persze mindehhez minőségi bőrcipő dukál.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A mindennapok eleganciája

Cut

A nálunk zsakett néven ismert alkalmi öltözetben a selyem és a csillogás diktálja a divatot. A jellemzően gyöngy- , ezüst, vagy antracitszürke, hajszálcsíkos nadrághoz szmoking inget, mellényt és hátul hosszabb, akár térdhajlatig érő zsakett kabátot viselnek a férfiak. Klasszikusan nyakkendővel, az extravagánsabbak esetleg viktoriánus bonyolultsággal megkötött selyemsállal is hordhatják. A zsakett bal felső zsebében az elmaradhatatlan virág, ami természetesen passzol a hölgykísérő outfitjéhez.

Szmoking (black tie)

Igen, ez az a szigorúan fekete csokornyakkendővel hordott öltönytípus, amit anno akkor vettek fel az urak, ha a vacsora után átsétáltak a könyvtárba egy szivarra, politikáról és üzletről beszélni, amíg a hölgyek a szalonban egy bridzspartin kitárgyalták az aktuális közéleti eseményeket. A szmoking szigorúan alkalmi viselet, melyhez fehér szmoking ing, és fűzős lakk vagy bőrcipő passzol, mégpedig sötét színű, leginkább fekete.

Frakk (white tie)

Sokan úgy tekintenek a frakkra, mint egy letűnt korszak mementójára, ugyanakkor az a frakk, amit egy férfi valóban tud is hordani, tiszteletet parancsoló, előkelő és senkinek eszébe sem jutna lepingvinezni, vagy kinevetni viselőjét. Elég, hacsak egy karmesterre gondolunk; a frakkot viselő férfi vezető, szava törvény és a hangulatától karrierek virágoznak ki, vagy éppen tűnnek el a semmiben. A frakk a hatalommal, pozícióval bíró férfiak alkalmi viselete volt, és bizonyos körökben ma sincs másként.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A mindennapok eleganciája

Miért hordanak öltönyt a férfiak?

Mit visel a sikeres férfi?

Ha kizárólag a megjelenés volna a siker jele, akkor minden jól öltözött férfit sikeresnek mondhatnánk. Modern korunk internetes wannabe Pygmalionjai – vagy Higgins professzorai, ha úgy tetszik – éppen ebből a látszatból építenek karriert az Instagramon, ám nem keverendők a valóban képzett stylistokkal, akik szakmájuk krémjét képviselik.

Az előnyös megjelenés igénye kéz a kézben jár a siker látszatával, és ez nemcsak azoknak fontos, akiknek van mit a tejbe aprítaniuk, sőt, nekik talán a legkevésbé az. Egy ismert mondás szerint: aki gazdag, öltönyt hord, aki még gazdagabb, farmert és pólót.

Ugyanakkor a business class szigorú dress code-ja pont erre a látszatra, méginkább az öltönyhöz fűződő képzettársításokra vezethető vissza, melyek hagyományos értelemben a sikeres férfi jellemvonásai.

Elvégre a munkáját mindenki el tudja végezni akár pizsamában is, és erről aktuálisan éppen a pandémia során győződhettünk meg. Az interneten számos mém és fotó keringett arról, hogy felül zakót és nyakkendőt, alul bermuda nadrágot, shortot, vagy éppen egyszál boxert viselő urak vezénylik le a videókonferenciát, vagy tartanak éppen prezentációt egy másik kontinensen élő üzletfélnek, vagy befektetőnek. A sikeresség látszata azonban nem talmi csillogás. Az öltöny, de minimum, ami látszik belőle elvárás. Mindkét oldalon.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Autó Ikonok a falra - Dekoráció nem csak nőknek

Az öltönyt viselő férfi ugyanis a sikeresség látszatával elsősorban nem azt a benyomást kelti, hogy gazdag – bár akár lehet az is – hanem, hogy:

  • Felelősségteljes – a sikeres férfi – bár a popkultúrában ez a jellemvonása kissé már megkopott – felelősségteljes, minden körülmények között felvállalja cselekedetei és szavai következményét.
  • Megbízható – a siker alapja, hogy az ember odateszi magát a munkához. Az igazán jelentős üzleti körökben e nélküli képtelenség boldogulni.
  • Teher- és munkabíró – a siker feltételezi azt, hogy munka, mégpedig kemény és sok munka van mögötte.
  • Asszertív – mert a sikeres férfi mindig tudja, hogy mikor, hol és hogyan illik/kell úgy kommunikálni, hogy az érdekei képviseletében ne gázoljon át másokon, de ne is nézzék madárnak.
  • Tárgyalóképes és kompromisszumkész – hiszen egy sikeres férfi mindig tudja, mikor milyen alkupozícióban van. Akár pénzről, akár munkáról, akár egy lehetséges partnerről van szó.

Mindez így, egymás után felsorolva leginkább úgy hat, mintha az öltözködéshez egy lovagi kódex is tartozna, és bizony ezzel nem is tévedünk sokat.

Mit visel a sikeres férfi?

Ugyan nem lovagi, de mindenképpen egyfajta etikai és morális kódex mentén mozogtak a társadalom tehetősebb rétegeiben élők, abban a korszakban, amikor az öltöny szélesebb körökben is elvárt viseletté vált. Nyilván nemcsak a privát, de az üzleti szférában sem mindenki tartotta be ezeket az íratlan szabályokat, innen ered az öltönyös gazember kifejezés is. De azok, akik valóban szerettek volna egyre feljebb jutni a társadalmi ranglétrán, nemcsak öltönyt vásároltak és hordtak, de el is kellett, hogy sajátítsák annak a társadalmi osztálynak a viselkedési normáit, ahova tartozni akartak.

Ez manapság sincs másként. A sikeres férfi elsősorban tetőtől-talpig úriember. Minden egyéb, másodlagos. Talán még az öltöny is.

SZÓLJ HOZZÁ

Kérjük írd meg a hozzászólásodat
Kérjük, add meg a neved itt

2,488FansLike
442FollowersFollow
2,197FollowersFollow

Friss

6+1 hasznos tipp a betörők ellen

A betörők elleni védekezés mindig fontos, de nyáron különös figyelmet kell erre fordítanunk. A statisztikák szerint ebben az évszakban a legtöbb a...

Érdekes

57 Konyhabútor inspiráció és válogatás a legszebbek közül

Álomszép konyhabútor válogatás gyártóktól és tervezőktől, itt biztos Te is találsz kedvedre valót A konyhabútor a lakás egyik legfontosabb része, hiszen a konyhát minden nap...

6 hiba amit a függönyöknél elkövethetsz

A függöny a lakás fontos dísze, ne rontsuk el ezt a díszítést figyeljünk oda nem nehéz! A lakberendezés pont ilyen apróságokon múlik A lakberendezés pont...

Repülő és landoló szőnyegek – a legmutatósabb összeállítások!

Nem vitás, lakásunkba igazi ,,varázsszőnyeg" kell! Harmonizáljon a bútorokkal, legyen meghökkentő és egyedi - igaz? Összeállításunkban különböző szőnyegvariációkra láthattok példákat, amik talán minden kívánságot teljesítenek! A...

Miért jó a gyerek rejtekhely? + 15 ötlet, amire a felnőttek is irigykedhetnek

A gyerek rejtekhely egy igazi lehetőség a gyerkőcöknek, hogy a felnőttekhez hasonlóan kicsit ők is elvonulhassanak és maguk lehessenek A gyerek rejtekhely valóban fontos és...

Lebegő szék – Illúzió az otthonunkba

Egy lebegő szék ami csal Bár ez a szék úgy néz ki mintha valaki a lábát feldarabolta volna ennek ellenére teljes értékű szék és rá...
x
Lájkold oldalunk:Már lájkoltál? Akkor bezárhatod