A közkertek évtizedek óta kedvelt térkihasználási módszerei a nyugat – európai és a tengerentúli kultúrának. Közösség és városkép formáló erejük vitathatatlan, vegyük hát szemügyre ezt a kiváló kezdeményezést!

A közkertek kialakítása közterületeken, vagy a panelokhoz, lakóházakhoz tartozó zöldterületeken történik. Az ott lakó közösség munkálja meg ezeket a parcellákat, melynek terméseit, a zöldségeket és a fűszereket elfogyaszthatják.

Amerikában a közkertek fenntartói együttműködnek a helyi iskolákkal is. A lakosság élelemellátása mellett oktatói funkciókat is betölt; a gyerekek a való életben figyelhetik meg a növényeket, növekedésüket, ezáltal környezettudatosabbá válhat az felnövekvő generáció.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Luxus hegyi villa 2,3 millió dollárért

A művészek számára is kiváló alkotóterep lehet, a városi ,,oázist” személyesebbé tehetik a térdíszítő elemek, szobrok, apró dekorációk.

Azokon a területeken, ahol a munkanélküliség és a szegénység nagy százalékú, szintén megoldás lehet a közkertek létrehozása. Az emberek megtudják termelni az élelmiszer szükségletüket, és kiszakadhatnak a kilátástalan hétköznapokból. Az élelem mellett új életcélt és pozitív tapasztalatokat szerezhetnek.

A közkertek létrehozására induló kezdeményezések itthon sem ismeretlenek, ám számuk igen csekély.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Belső kert egy színes modern lakásban egy betonépület tetején

Összeállításunk kedvet ébreszthet egy kert kialakítására. Elgondolkozhatunk azon, hogy környékünk szó szerint ,,kivirágozhatna” és összetartó közösség jöhetne létre segítségével!

közkert1 közkert2 közkert3 közkert4 közkert5 közkert6 közkert7

Forrás: Vadjutka, Blogs, Komlomedia, Pri

Tetszett ?

Iratkozz fel legfrissebb lakberendezési és dizájn híreinkre most!

Küldünk még!

Köszi!

HAGYJ ÜZENETET

Írd meg a hozzászólásod
Kérjük add meg a neved