Sokan ismerik bécsi kirándulásaikból Hundertwasser színpompás, kisze – kusza házát! Népszerűsége ellenére mégis keveset tudunk a művészről és filozófiájáról. Most bemutatjuk Nektek, hogy mitől is érdekesek ezek a csodálatos épületek!

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser -eredetileg Friedrich Stowasser–  egyszerre a korszakát meghatározó osztrák építész, festő, és filozófus. 

Már neve is különleges, mely magyarázatra szorul, mégis, személyiségét tökéletesen példázza: az eredeti nevében szereplő sto szócska szláv nyelveken azt jelenti: száz. A későbbiekben ezt németesítette, így vált végül Hundertwasserré, melynek jelentése így: száz víz. A Friedensreich béketelit, a Regentag esős napot, a Dunkelbunt pedig ,,sötéttarkát” jelent- lehetne- e ennél többet mondóbb neve egy művésznek?

EZ IS ÉRDEKELHET:  Színes gyöngyszemek - barangolás Olaszországban

Építészete, mely a 20. században is divatját éli, az organikus építészet. Filozófiája szerint az épületek szerves részei a környezetnek, melyből ki nem emelhetőek; szoros egységet alkotnak a benne élőkkel, és a természettel egyaránt; előnyt élveznek a természetes anyagok és formák, ne legyen semmi életidegen!

Hundertwasser hitvallása  az volt, hogy visszatérítse az embert a természethez- ehhez választotta eszközül a különleges, szecesszióra hajazó építészeti stílusát, és színpompás, különös vonalvezetésű festészetét!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Syrosi rezidencia- a görög építészet és a modern stílus fellegvára!

Látogassuk meg házát, és éljük át megkapó atmoszféráját- a díszítések, mozaikok, szinte életre kelnek, a növények, fák, a házba nőttek és burjánzanak az életerőtől!

Ez Hundertwasser hagyatéka- lelke és hitvallása az épületeinek legszebb és legértékesebb összetevője.

Üzenete még mindig aktuális: teremtsünk harmóniát a környezetünkkel és a természettel, hiszen sorsunk közös!

h1 h2 h3 h4 h5 h6 h8 h9 h10

Forrás: Pher, Flickr, Panoramio, Diereferez, Imsor

Tetszett ?

Iratkozz fel legfrissebb lakberendezési és dizájn híreinkre most!

Küldünk még!

Köszi!

HAGYJ ÜZENETET

Írd meg a hozzászólásod
Kérjük add meg a neved