A Húsvét az egyik legnagyobb keresztény ünnep, melyet világszerte másképpen köszöntenek! Keljünk útra hogy megismerkedjünk a különböző nemzetek szokásaival!

Ausztrália: húsvéti Bilby

BILBY PROTECTION PROJECT FILE

Ausztráliában a tapsifüles helyett új húsvéti állatot választottak: kedvencük a bilby! Ez a nyuszira hasonlító furcsa kis állat a húsvét sztárja, mivel a kontinensen a nyúl nem örvend nagy népszerűségnek, hiszen a legnagyobb mezőgazdasági kárt okozó állat a földrészen. Az 1970-es években mozgalom indult a húsvéti nyúl ellen, mely küzdelem vége az lett, hogy mára a bilby hozza a csokitojást az ausztrál gyerekeknek. A bilby köré később számos mesét fűztek a csemeték számára, ilyen tantörténetek például, mikor a hős bilby megmenti a nyusziktól a kertet, vagy éppenséggel tojást festenek a gyerekek számára, és így tovább. Ausztráliát a húsvéti időszakban elöntik a csoki bilbyk, plüssfigurák hihetetlen mennyiségben.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Tükörben a múlt- Tom Hussey fotográfus elképesztő sorozata!

Még több húsvéti téma az Otthon 24-en:

Franciaország: hatalmas omlettek és harangok

omlett

Franciaországban úgy tartják, hogy a tojások a harangokból esnek ki. Franciahonban a templomok csöndbe borulnak nagycsütörtöktől kezdve, hogy húsvét reggelén együtt zenghessenek fel. A mondás szerint a csönd ideje alatt a harangok Rómába vándorolnak, és mikor megszólalnak, tojásokat szórnak szerteszét. A másik népszerű hagyomány Haux kisvárosából indult ki, ahol a francia szakácsok több mint 4500 tojásból készítenek egy hatalmas omlettet, melyet szétosztanak a rászorulók között.

Németország: tojásfa, lángoló szekerek 

Easter eggs

Németországban húsvét alkalmával festett, díszített tojásokkal ékesítik a fákat. A tojásfa egyre népszerűbb világszerte, de a rekordot még mindig egy német család tartja, akik a tavalyi ünnepen 9800 darab tojást aggattak fájukra. Luegende városában a tradíció pedig azt írja elő, hogy a sötét beálltával lángoló szekereket kell gurítani a folyóba- jelezve a tél temetését, a tavasz érkezését.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Kő mozaikok - elképesztő design!

Spanyolország: a nagy haláltánc ideje

spanyol

Spanyolország középkori városában, Vergesben igencsak furcsa módon köszöntik a húsvétot: nagypéntek előtt megkezdődik a ,,Halál tánc”, mikor a helyiek hátborzongató csontváznak öltöznek be. Az eszeveszett táncolás és dorbézolás éjféltől kezdve hajnalig tart, mialatt a résztvevők dobozokból hamut szórnak, és behintik az utcákat.

Finnország: a boszorkányok órái

boszi

Finnországban a húsvét a halloweenhez hasonlatos: a gyerekek ijesztő kosztümökben, kormos arcocskával és seprűnyéllel a lábuk közt járják a házakat. Némelyik területen örömtüzeket raknak nagypéntek és húsvét vasárnap környékén, nehogy boszorkányok jelenjenek meg a városokban.

Forrás: Life, Sites, Vasaanews, Wall, Darkroom

Tetszett ?

Iratkozz fel legfrissebb lakberendezési és dizájn híreinkre most!

Küldünk még!

Köszi!