3D nyomtatott fotel, szék és bútorok lassan a nappalinka is beférkőznek.

A holland tervező, Lilian van Daal azt állítja, hogy a 3D nyomtatás hamarosan helyettesítheti a hagyományos kárpitos technikákat, a szivacsos és rugós bútoroknál is. Azt nem tudom igaza lesz-e és a trend merrefelé mozdul. Azonban az általa tervezett, 3d nyomtatott bútorokat azért érdemes megnézni.

A hagyományos módon készített bútor puha felülete több anyagból áll össze, ami elég sok problémát okoz a gyártásnál és az újra hasznosításnál is.

Ehhez képest a 3D nyomtatásnál, nem csak arról van szó, hogy nincs szükség többféle anyagra. Ennél fontosabb, hogy nem elhanyagolható módon, nincs gyártási hulladék, vagy nincs szükség rengeteg szerszámra és összeszerelési időre.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Álcázzuk a TV-t képnek a Samsung képkeret utánzó UHD tv-vel

bio01

A holland dizájnhéten a Van Daal által bemutatott 3D nyomtatott prototípus széket biomimikri-nek nevezte el. Ezeknek a székeknek az ülő része puha és kényelmes. Maga a szerkezet, a váz, a talp kemény erős és tartós, mindez annak ellenére, hogy teljes egészében ugyan abból a műanyagból készült.

Van Daal a létrehozáskor a növényi sejtek különböző merevségű struktúráját utánozta.

Növényi sejtek mikroszkóp alatt:

123445

 

A növényi anyagok utánzásával sikerült megvalósítani, hogy az egy anyagból készült szék különböző tulajdonságokkal bírjon az ülő felületen vagy a szerkezeti részeknél. Ez azt jelenti, hogy az ülő felület puha hiszen egy laza rács szerkezetet 3d nyomtattak. Ezzel szemben maga a bútor, fotel, kanapé elég merev, hogy tartós és használható legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET:  3D nyomtatott padlóburkolat bármilyen mintával

Van Daal azért még a kiállításon elmondta, hogy sok kutatásra és fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy a termék kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Annyit azonban kijelenthetünk, hogy a 3d nyomtatott bútorok várhatóan megjelennek a közeljövőben akár a mi lakásunkban is.

bio02 biomimicry bio04

Tetszett ?

Iratkozz fel legfrissebb lakberendezési és dizájn híreinkre most!

Küldünk még!

Köszi!

1 HOZZÁSZÓLÁS

HAGYJ ÜZENETET

Írd meg a hozzászólásod
Kérjük add meg a neved