A keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepe a húsvét! Kóstoljunk hát bele a különböző  ünnepi fogásokba, és ismerkedjünk meg a hozzájuk kötődő hagyományokkal!

Szerte a világon megünneplik a húsvétot, ám természetesen minden ország rendelkezik hagyományos és ínycsiklandó specialitásokkal, melyet kizárólag ennek tiszteletére készítenek el.

Kezdődjék hát az ízletes gasztro túra!

Pashka, Oroszország

panshka

Ez a sajtból készült, piramis alakú finomság hagyományos orosz húsvéti desszert. A külsejét vallási szimbólumokkal díszítik, a mandulából kirakott XB felirat  a “Christos Voskres” kifejezésből származik, melynek jelentése: ,,Krisztus feltámadt”.

További húsvéti cikkek az Otthon 24-en

Colomba di Pasqua, Olaszország

dove

 Az olasz karácsonyi panettone kenyérrel megegyezően a  Colomba di Pasqua sütemény is kandírozott gyümölcsökkel és magvakkal ízesített, különlegessége, hogy gyakran galamb alakúra formázzák.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Mozgó otthonok - utazd be a világot lakókocsival!

Tsoureki, Görögország

kalács

Ez a görög, kalács jellegű kenyeret gyakran magozott vadcseresznyével ízesítik, és keményre főzött, piros tojással díszítik, melyek Krisztus kiontott vérét szimbolizálják.

Pinca, Délkelet-Európa

brios

Ez a nagy fánkra hasonlító pinca édes kenyér kereszttel díszített, és egyaránt fogyasztják Szlovéniában, Horvátországban, és Olaszország egyes területein.

Mona de Pascua, Spanyolország

tojásos

Ezt a népszerű, tradicionális húsvéti süteményt elkészítik Spanyolország legtöbb régiójában a Semana Santa, a Szent hét alatt. A közepét keményre főzött tojással díszítik.

Meleg, kereszttel díszített fánkocskák, Nagy-Britannia

mazsi

Nem lehet teljes a bit húsvéti ünnep a forró, kereszttel ékesített fánkocska nélkül, melyet Angliában évszázadok óta fogyasztanak. A gyümölcstorták, melyeket 12 darab marcipán golyóval díszítenek a 12 apostol tiszteletére, szintén népszerűek az ünnepi időszakban.

Capirotada, Mexikó

mexikoi

 

A Capirotada egy fűszeres kenyérpuding, melyet mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel és sajttal ízesítenek, Mexikóban a legnépszerűbb ünnepi étel. Úgy tartják, hogy az összetevői Krisztus szenvedéseire emlékeztetnek-  a szegfűszeg jelképezi a kereszten a szögeket, a fahéjrudak a kereszt fáját, a kenyér pedig Krisztus szent testét.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Szezám tárulj - Káprázatos, festett ajtók!

Kulich, Ortodox keresztény országok

kuglof

A családok számos ortodox keresztény országban, például Bulgáriában és Oroszországban, a Kulich nevű húsvéti süteményt készítik el. Az édességek magas szélű sütőformában sülnek, tetejüket fehér cukormázzal, és színes virágdíszekkel dekorálják. A tortácskákat gyakran felszenteli a helyi pap, és a húsvéti ünnepség után fogyasztják el.

Turbolya leves, Németország

leves

Nagycsütörtök ünnepe Németországban Gründonnerstag avagy ,,Zöld Csütörtök” néven ismeretes, amikor is a németek hagyományosan zöld színű ételeket fogyasztanak. A turbolya leves egy igen népszerű fogás ez időben.

Paçoca de Amendoim, Brazília

mogyis

A földimogyoróból, cukorból és maniókából készült csemegét a húsvéti fesztiválokon tálalják fel Brazíliában. Ez a tradicionális édesség nagyon tömény, ennek ellenére igen közkedvet a Dél-amerikai országban.

Forrás: Telegraph, Mentalbaja

HAGYJ ÜZENETET

Írd meg a hozzászólásod
Kérjük add meg a neved